Director general,
Sorin MARICA
METODOLOGIA DE CONCURS,
pentru obținerea gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare și încadrarea pe funcțiile de Cercetător Științific gradul I (CS I) și de Cercetător Științific gradul II (CS II),
în Societatea pe acțiuni ICPE
Art. 1 Concursul pentru promovarea în funcțiile de CS I și de CS II, în societatea pe acțiuni ICPE, se organizează în conformitate cu:
– Legea nr. 319 din 8 iulie 2003, privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare, actualizată prin Legea nr. 69 din 19 martie 2018.
– Ordinul MENCS nr. 6129 din 20 decembrie 2016 privind Aprobarea standardelor minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învățământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, a calității de conducător de doctorat și a atestatului de abilitare.
– Ordinul MEC nr. 4399 din 28 iunie 2005 pentru echivalarea funcțiilor și gradelor de cercetare-dezvoltare dobândite anterior intrării în vigoare a Legii nr. 319/2003, cu funcțiile corespunzătoare gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare stabilite prin Legea nr. 319/2003.
– Ordinul OMENCS nr. 4106/2016 din 10 iunie 2016 privind componența nominală a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.
– Ordinul MEC nr. 4621/23.06.2020 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.
– Instrucțiunile actualizate ale Ministerului Cercetării și Inovării: Promovarea CS/IDT, (http://www.research.gov.ro/ro/articol/4982/sistemul-de-cercetare-promovarea-in-grad-acercetatorilor), inclusiv condițiile preliminare (în organizarea concursurilor pentru posturile de CS I și de CS II), instrucțiunile privind prezentarea dosarului de concurs și instrucțiunile privind identificarea domeniului, lista documentelor din dosarul de concurs CS I / CS II, cu precizarea că: Nerespectarea prevederilor legale (de către: candidați, instituții, comisii) poate avea impact inclusiv asupra titlului acordat și asupra sumelor aferente considerate din momentul acordării lui. Necunoașterea legilor nu suprimă producerea efectelor acestora.
Art. 2 Numărul de posturi scoase la concurs, pe funcții și pe grade profesionale, este propus de Consiliul Științific al Icpe (CS ICPE) și se aprobă de Consiliul de Administrație al Icpe (CA ICPE), în concordanță cu necesitățile și resursele financiare.
Art. 3 Propunerile CS ICPE sunt analizate în CA ICPE, care aprobă:
- organizarea concursului;
- numărul posturilor scoase la concurs, cu specificarea domeniilor și a specialităților;
- perioada de desfășurare a concursului.
Art. 4 (1) In urma aprobării CA ICPE, concursul se anunță public, prin: afișare la sediul Icpe; publicare într-un ziar de circulație națională; pe site-ul Icpe (www.icpe.ro).
(2) Înscrierea la concurs se face în termen de 30 de zile de la data publicării anunțului.
(3) Anunțul va cuprinde următoarele informații: numărul posturilor scoase la concurs, pe funcții și pe grade profesionale; termenul și locul de înregistrare a cererilor de înscriere; numărul de telefon și adresa la care se obțin informații privind concursul.
(4) Anunțul de pe site-ul Icpe va cuprinde: prezenta metodologie de concurs; condițiile minimale (de studii, de vechime în specialitate și activitatea profesionala) care trebuie îndeplinite de candidați; lista documentelor din dosarul de înscriere la concursul pentru CS I și pentru CS II (conform Anexei 1).
Art. 5 (1) Dosarul de înscriere la concurs se depune la Secretariatul Icpe și va cuprinde obligatoriu, minim documentele din Anexa 1 (Lista documentelor din dosarul de înscriere la concurs pentru CS I și pentru CS II).
(2) Lista lucrărilor din Anexa 1 va fi însoțită de câte un exemplar din lucrările publicate in conformitate cu cerințele din standardele minimale, dar nu mai puțin de 5 lucrări reprezentative (Legea nr. 319 din 8 iulie 2003, Art. 15, litera e)).
Art. 6 (1) Comisiile de concurs sunt formate din personal de cercetare-dezvoltare din Icpe sau din afara Icpe, sau din învățământul superior, care au un grad profesional mai mare sau cel puțin egal cu cel al postului scos la concurs.
(2) Comisiile de concurs pentru CS I și pentru CS II, formate din directorul tehnic al Icpe și din 4 membri (cadre didactice universitare și cercetători, dintre care cel puțin 2 din afara Icpe-ului), se propun de directorul tehnic. In comisiile pentru ocuparea posturilor de CS I se numesc profesori universitari și CS I, iar pentru ocuparea posturilor de CS II se numesc profesori universitari sau conferențiari universitari și CS I ori CS II.
(3) Componența nominală a comisiilor de concurs, în funcție de domeniile și specialitățile posturilor scoase la concurs, este propusă de Consiliul Științific Icpe astfel încât ”să nu creeze conflict de interese sau concurență neloială în cazul cumulului de activități, efectuat în condițiile legii” (Legea nr. 319/2003, Art. 24, litera c)).
(4) Se consideră a fi implicate în procedura de examen persoanele care: participă în procesul de decizie referitor la numirea comisiei de examen; sunt membri ai comisiei de examen; sunt implicate în decizii de evaluare profesională sau administrativă în cadrul examenului; sunt implicate în soluționarea contestațiilor.
(5) Nu pot fi implicate în procedura de examen persoane care: au soțul sau soția, rude ori afini până la gradul al patrulea inclusiv, în rândul candidaților; sunt angajate în aceeași instituție cu un candidat care deține o funcție de conducere și sunt subordonate ierarhic candidatului.
(6) Comisiile de concurs pot include și membri supleanți. În cazul indisponibilității participării unui membru la lucrările comisiei, membrul respectiv este înlocuit de membrul supleant numit după aceeași procedură ca și membrii comisiei.
(7) Comisia de rezolvare a contestațiilor va fi propusa de Consiliul Științific, la aceeași dată cu propunerea comisiilor de concurs. Componența comisiei de rezolvare a contestațiilor va fi formată din președinte și 3 membri. Obligatoriu, președintele și 2 membri trebuie să activeze în unități de învățământ sau cercetare, din Icpe și/sau din afara Icpe, având gradul profesional cel puțin egal cu cel scos la concurs. Al treilea membru este reprezentantul Serviciului Juridic. Din comisie nu pot face parte membrii comisiilor de concurs.
Art. 7 În baza propunerilor Consiliului Științific al Icpe, de la Art. 6 și a aprobării Consiliului de Administrație, Directorul general al Icpe numește prin decizie comisiile de concurs și președinții acestora.
Art. 8 Durata și finalizarea concursului este de 30 de zile de la data încheierii înscrierii, la nivelul comisiei de concurs și de 45 de zile la nivelul Icpe, de la depunerea raportului comisiei de concurs. Președinții comisiilor de concurs prezintă Consiliului Științific un Raport de sinteză privind concursul, pentru posturile de CS I și de CS II, având în anexă fișele de evaluare întocmite de fiecare membru al comisiei de concurs, pe baza standardelor minimale în vigoare.
Art. 9 Consiliul Științific analizează Rapoartele de sinteză privind concursul, întocmite de președinții comisiilor de concurs (după rezolvarea eventualelor contestații), avizează rezultatele concursului prin vot nominal deschis și propune CA ICPE aprobarea acestora.
Art. 10 (1) Dosarele de concurs (întocmite conform Anexei 2) ale candidaților pentru posturile de CS I și de CS II, declarați admiși, împreună cu Raportul comisiei de concurs și cu documentele însoțitoare, se înaintează Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), în vederea validării rezultatului concursului.
(2) Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, în urma analizei documentelor de concurs, confirmă sau infirmă motivat rezultatele concursului și transmite conducătorului autorității de stat pentru cercetare-dezvoltare, avizul pentru atribuirea prin Ordin de Ministru a titlurilor de CS I și de CS II.
(3) Numirea pe posturile de CS I și de CS II se face prin decizie a Directorului general al Icpe, după confirmarea obținută de la autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare.
Art. 11 Îndeplinirea de către candidat a condițiilor legale de prezentare la concurs este certificată prin avizul Compartimentului Contencios-Patrimoniu al Icpe, pe baza verificării informațiilor din Anexa 1 și a altor documente necesare înscrierii la concurs. Compartimentul Contencios-Patrimoniu nu are atribuții de evaluare și de verificare a competențelor și performanțelor profesionale ale candidatului, în domeniul postului scos la concurs, acestea fiind de competența comisiei de concurs.
Art. 12 (1) Condițiile minime de experiență profesională pe care trebuie să le îndeplinească persoanele supuse evaluării pentru activitatea de cercetare științifică sunt următoarele:
– pentru cercetător științific gradul II: să aibă activitate de cercetare-dezvoltare în specialitate sau în învățământul superior de cel puțin 8 ani și titlul științific de doctor; pentru candidații care provin din afara învățământului superior sau al cercetării științifice, o vechime de 12 ani in profilul postului;
– pentru cercetător științific gradul I: să aibă activitate de cercetare-dezvoltare în specialitate sau în învățământul superior de cel puțin 9 ani și titlul științific de doctor; pentru candidații care provin din afara învățământului superior sau al cercetării științifice, o vechime de 15 ani în profilul postului.
(2) Personalul din cercetare-dezvoltare sau din învățământul superior, care îndeplinește condițiile de studii, cu o activitate deosebită în specialitatea pentru care concurează, demonstrată prin lucrări de specialitate de valoare națională și internațională, poate să se prezinte, cu aprobarea Consiliului Științific al Icpe, la concursul pentru ocuparea unui post în cercetare-dezvoltare cu reducerea condițiilor de vechime.
Art. 13 Evaluarea performanțelor profesionale ale candidaților se realizează ținând seama de studii, de competență și de rezultatele profesionale obținute, de titlurile științifice și de gradele profesionale obținute, de experiența în specialitatea postului, de aptitudinile specifice necesare îndeplinirii funcției.
Art. 14 (1) Pentru candidații la posturile de CS I și de CS II, comisiile vor verifica dosarul de concurs pentru îndeplinirea condițiilor cerute de lege, respectiv a criteriilor de eligibilitate, eliminatorii. Aprecierea prin punctaj se va realiza în conformitate cu prevederile standardelor minimale necesare și obligatorii pentru conferirea gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, specifice comisiei de specialitate, elaborate de CNATDCU, în vigoare la data organizării concursului.
(2) Promovarea candidaților pe grade profesionale de cercetare-dezvoltare și pe specialități se face în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute din prevederile standardelor minimale.
(3) Comisia întocmește în termen de 5 zile de la ultima probă, Raportul de sinteză privind concursul.
Art. 15 (1) Candidații vor fi anunțați de către Compartimentul Resurse Umane privind data limită a rezultatelor concursului.
(2) Candidații care consideră necesară depunerea unor contestații privind rezultatele concursului de ocupare a posturilor de CS I sau de CS II vor menționa viciile privind calcularea punctajului conform metodologiei.
(3) Contestațiile vor fi depuse în interval de maxim 2 zile lucrătoare de la anunțarea rezultatelor concursului și soluționarea acestora va fi făcută în interval de 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor.
(4) Hotărârea comisiei de soluționare a contestațiilor este definitivă.
Art. 16 (1) Anexele 1-4 sunt parte integrantă a prezentei metodologii.
Anexa 1 – Lista documentelor din dosarul de înscriere la concurs
Anexa 2 – Lista documentelor din dosarul de concurs
Anexa 3 – Cerere tip de înscriere la concurs
Anexa 4 – Declarația de asumare a răspunderii
(2) Prezenta metodologie se va reactualiza în funcție de legislația sau reglementările în vigoare.
Anexa 1
Lista documentelor din dosarul de înscriere
la concursul pentru CS I și pentru CS II
- Opis (cu sau fără numerotarea paginilor).
- Cerere tip de înscriere la concurs, semnată de candidat și înregistrată la Secretariatul Icpe, în termenul stabilit prin anunț (model Anexa 3).
- Lista de lucrări, însoțită de câte un exemplar din lucrările publicate în conformitate cu cerințele din standardele minimale, dar nu mai puțin de 5 lucrări reprezentative, inclusiv brevete, semnată de candidat (structurată în ordinea cerută de Anexa 2).
- Curriculum vitae, model Europass, semnat de candidat, însoțit de:
– declarația de asumare a răspunderii candidatului pentru conformitatea datelor declarate (model Anexa 4);
– autoevaluarea candidatului (memoriu de activitate), semnată de candidat, din care să rezulte îndeplinirea condițiilor minimale stabilite prin Metodologia de concurs.
- Actele doveditoare pentru vechimea în muncă și vechimea în specialitate:
– adeverința de vechime în muncă, cu evidențierea vechimii în specialitate (original), eliberată de unitatea în care candidatul este titular, având coloanele denumite: perioada, vechimea (ani, luni, zile), funcțiile profesionale (ale candidatului, ca titular);
– carnetul de muncă (copie legalizată); raportul per salariat din Revisal (conform cu originalul).
- Actele de studii și Foaia matricolă aferentă fiecăruia (copii legalizate):
– diplome de studii universitare (inclusiv doctoratul), atestate echivalente, de recunoaștere (unde este cazul, cu atenționarea că actele emise în străinătate se prezintă numai traduse și legalizate);
– diploma de bacalaureat.
- Actele de identitate:
– Certificatul de naștere; Certificatul de căsătorie (daca este cazul), copii legalizate;
– Cartea de identitate (copie simplă).
- Dovezi ale participării / conducerii lucrărilor respective (contracte înregistrate și datate, conținând numele candidatului, adeverințe din partea conducerii instituției, indicând desemnarea candidatului pe funcția respectiva etc.).
- Alte înscrisuri solicitate de legislația sau reglementările în vigoare.
Anexa 2
Lista documentelor
din dosarul de concurs pentru CS I și pentru CS II
- Opis (cu sau fără numerotarea paginilor).
- Adresa de înaintare (în original), pentru fiecare dosar în parte, din partea conducerii Icpe către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), care conține: numele candidatului, domeniul (conform OMENCS nr. 4106/2016), datele de contact ale Icpe, în antet sau în subsolul paginii (telefonul și adresa de e-mail la care se dorește primirea răspunsului de la MEC).
- Referat de prezentare a concursului (copie certificată) din partea conducerii Icpe, in care:
– se prezintă etapele concursului – de la publicarea anunțului (data, ziarul de circulație națională) până la validarea rezultatelor în Consiliul Științific;
– se menționează propunerea de acordare a gradului profesional – cu menționarea parcursului, de ex.: “ca urmare a aprobării concursului de către Consiliul Științific ICPE, cu rezultatele validate de Consiliul de Administrație al ICPE – pe baza raportului Comisiei de Concurs”;
– se face trimitere la pagina de internet proprie cu ultima variantă a metodologiei de concurs pentru posturile de CS I și de CS II.
- Extras din Procesul-Verbal al ședinței Consiliului Științific ICPE – conținând: data, membrii prezenți, aprobarea rezultatelor concursului (cu mențiunea: “pe baza Raportului Comisiei de Concurs”).
- Extras din Procesul-Verbal al ședinței Consiliului de Administrație – conținând: data, membrii prezenți la aprobarea rezultatelor concursului pe baza Raportului Comisiei de Concurs și avizat de Consiliul Științific ICPE.
- Raportul Comisiei de Concurs (în original) – elaborat cu respectarea prevederilor Art. 16, din Legea nr. 319/2003, aliniatul (2), privind organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de cercetători științifici și aliniatul (3), privind condițiile minime de experiență profesională pe care trebuie să le îndeplinească persoanele supuse evaluării pentru activitatea de cercetare științifică. De menționat și modul de desfășurare a concursului.
- Decizia de numire a Comisiei de concurs – din partea Icpe – întocmită cu respectarea prevederilor Art. 16, aliniatul (2), litera c), din Legea nr. 319/2003, care stabilește în ce constă concursul, precum și modalitatea de formare și de numire a comisiei de concurs, astfel încât textul Deciziei să evidențieze respectarea prevederilor legislative prin:
– mențiunea “la propunerea directorului tehnic (întrucât în Icpe un există funcțiile de director științific și nici de secretar științific)”;
– specificarea componenței Comisiei de concurs – cu funcția, gradul și locul de muncă pentru fiecare membru al Comisiei, conform Art. 16, Legea 319/2003, aliniatul (2), litera c);
– pentru instituțiile care NU au prevăzute funcțiile de director științific și/sau de secretar științific: Adeverință (sau Notă) privind lipsa acestor funcții din organigramă, anexată în urma Deciziei de numire a Comisiei de concurs.
- Cererea candidatului (în original) – adresată conducerii Icpe, prin care se solicită înscrierea la concurs și este:
– avizată juridic – pentru conformitate cu prevederile legale, în urma verificării dosarului de concurs;
– aprobată de conducerea Icpe (cu semnătură și stampilă).
- Fișa de evaluare (în original) – din partea candidatului (semnată de candidat), în care acesta prezintă îndeplinirea standardelor minimale naționale aprobate prin Ordin de Ministru.
- Declarația de asumare a răspunderii (în original) – scrisă de mână de către candidat – în care afirmă că: datele din dosar se referă la propriile activități și realizări, în caz contrar candidatul suportând consecințele declarațiilor în fals, în conformitate cu legislația în vigoare.
- Curriculum vitae (în original) – din partea candidatului, semnat de candidat.
- Actele doveditoare ale vechimii în specialitate (actele emise în străinătate se echivalează LA CERERE):
– copii legalizate – cartea de munca; raport per salariat (din REVISAL etc.);
– în original (adeverințele din străinătate se prezintă însoțite de exemplarul tradus și legalizat);
– adeverința de vechime în muncă, eliberata de instituția unde candidatul este titular, în care se evidențiază traiectoria profesionala (perioadele și funcțiile profesionale ale candidatului în învățământul superior / în cercetarea științifică / alte activități);
– documentul(ele) care atestă (daca e cazul) desfășurarea de activități de învățământ superior sau de activități de cercetare în țară sau în străinatate.
În conformitate cu Legea nr. 319/2003, Art. 37: “Cetățenilor români care au lucrat în străinătate în cercetare-dezvoltare li se echivalează integral, la cerere, vechimea în specialitate, pe baza documentelor care atestă acest lucru”.
- Actele doveditoare ale studiilor (legalizate):
– diploma de doctor; diploma de studii universitare și foaia matricolă sau echivalentă, diploma de bacalaureat;
– diplomele emise în străinătate sunt însoțite de atestatul de recunoaștere și de foaia matricolă (traduse și legalizate).
- Actele doveditoare ale identității (legalizate) – certificatul de naștere; certificatul de căsătorie, cartea de identitate (copie nelegalizată).
- Actul doveditor al lipsei antecendentelor penale – cazier judiciar.
- Copii certificate ale anunțurilor de scoatere la concurs a postului – anunțul de la sediul Icpe (semnat și ștampilat) și anunțul din ziarul de circulație națională (copia din ziar să fie marcată “conform cu originalul” și să conțină datele de identificare ale ziarului, iar data de apariție a ziarului să fie aceeași cu data anunțului de la sediul Icpe).
- Lista de lucrări a candidatului (semnată de candidat) – structurata în raport cu cerințele preliminare și cu criteriile de evaluare, în această ordine:
– teza (tezele) de doctorat;
– cărți publicate;
– articole/studii publicate în reviste de circulație internațională recunoscute, sau în reviste din țară recunoscute de către CNCSIS;
– studii publicate în volumele unor manifestări științifice internaționale recunoscute, din țară și din străinătate (cu ISSN sau ISBN);
– brevete de invenție;
– creații artistice / performante sportive;
– proiecte de cercetare-dezvoltare pe bază de contract / grant;
– altele (inclusiv citările).
ÎN PLUS SE ADAUGĂ
Pentru DOMENIUL inginerie aerospațială, autovehicule și transporturi: adeverință din partea conducerii unității respective, care atestă că în cadrul proiectelor anexate, la dosarul de concurs, candidatul are/a avut funcția/responsabilitatea de director de proiect / responsabil de proiect / manager de proiect etc. (pentru fiecare proiect).
Anexa 3
Nr. …………….…./…………………………
Aprobat,
Director General,
Sorin MARICA
Domnule Director general,
Subsemnatul(a) ……………………………………………………………….. născut(ă) la data de ………………………, absolvent(ă) al(a) …………………………………………………………..………. cu media …………….., având funcția de ………………………………………………………..și locul de muncă actual la …………………………………………………….…………………, cu o vechime în activitatea de cercetare dezvoltare/învățământ superior de ……………. ani, vă rog să aprobați înscrierea mea la concursul pentru ocuparea postului de ……………………………………………………………………………….. în domeniul ……………………………………………………………………………………………………………….., specializarea ……………………………………………………………………………………….. anunțat în ziarul ………………………………….…………. din data de………………………………….
Sunt (Nu sunt) doctor în ……………………………………………… din data de ……..…..……….…, în domeniul de specialitate ………………………………………………………………………………
Menționez că am luat act de prevederile din “Metodologia de concurs, pentru obținerea gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare și încadrarea pe funcțiile de Cercetător Științific gradul I (CS I) și de Cercetător Științific gradul II (CS II), în Societatea pe acțiuni ICPE”.
Anexez prezentei cereri dosarul cu actele necesare înscrierii la concurs.
Data ……………………… Semnătura …………………………………
Certificăm legalitatea înscrierii la concurs,
Consilier Juridic
Data ……………………… Semnătura ………………………………….
Domnului Director general al Icpe
Anexa 4
DECLARAȚIE DE ASUMARE A RĂSPUNDERII
– se scrie integral de mână –
Subsemnatul(a) ……………………………………………..…………………….. născut(ă) la data de ………………………..……. în ……………..…………………………………….…….. cu domiciliul în (adresa completă) …………………………………………………………………………………………, CNP ……………………..………, declar pe propria răspundere că datele din dosarul depus pentru ocuparea postului de ………………………………….., în domeniul ………………………………………….., specializarea ………………………………………………………………, de la Icpe, anunțat în ziarul …………………………..……….., din data de ……………………. și la sediul Icpe, prezintă propriile mele realizări și activități și iau la cunoștință faptul că, în caz contrar, voi suporta consecințele declarației în fals, în conformitate cu legislația în vigoare.
Data ……………………….. Semnatura …………………………………………………
Descărcați fișierul
Comments are closed.