Icpedia

Icpedia este un proiect ce își propune conectarea vizitatorului cu tehnologia, prezentând activități inginerești, industriale, științifice, academice, inovatoare, ecologice și biomedicale conectate prin profilul ELECTRIC.

Episodul 1. Editura Electra


Episodul 1 prezintă cartea preotului Nicolae Trușcă, cu har si talent, reușește să obțină un „rețetar” in care, sub forma literară, se prescriu Soluții - Medicament pentru suflet, comunicare, înțelegere și iubire. Curajos și plin de umor, „atacă” toate laturile vieții de la existența modestă, bogată în adnotări și nelămuriri, până la eșichierul politic, enigmatic, dar cu rezonanță interioară, mărturie în acest sens, sunt câteva titluri aparent ciudate raportate la conținut — Întâlnire de gradul III, 9 Martie, Cu Crăciunul la Giani Teologul, Costurile aderării europene, C’est la vie — adevarate ecranizări pentru televiziune (sketch-uri). Acestea rămân tema de inspirație literară, cu spirit caragialesc, insuficient prelucrate dramaturgic, dar în care, pentru o clipă, Dumnezeu rămâne cu ale Lui și noi cu ale noastre, omul zâmbind îngăduitor eternității.

Episodul 2. Editura Electra


O carte prin care eseistica noastră actuală își înmulțește valorile, atașată unei linii pe care au ilustrat-o, în scrierile lor, printre alții, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, H. R. Patapievici, Sorin Lavric. La fel Ana Blandiana, în cărțile ei de eseuri. Alături de aceștia, Mihai Bădic meditează la raporturile dintre Relativ și Absolut, după cum și la aspecte ale desfășurărilor sociale, din istorie și de acum. O carte care ne câștigă prin ceea ce ne spune și prin felul în care o face.

Episodul 3. Editura Electra


Electra este una dintre piesele târzii ale lui Sofocle, scrisă cel mai probabil în jurul anului 410 a.Chr. La această epocă, Atena era prinsă în încleștarea titanică a Războiului Peloponesiac (431–404 a.Chr.), purtat împotriva Spartei. În mijlocul acestor vremuri tulburi, bătrânul Sofocle găsește inspirația pentru a scrie o piesă extraordinară despre datorie, dreptate, tiranie, familie și eroi providențiali. Dintre toate personajele piesei, de departe cel mai important este Electra. Ea este forța motrice a piesei, punând în mișcare și susținând întreg firul narativ. Electra este o forță a naturii – violența cu care îi urăște pe cei care i-au omorât tatăl e egalată doar de dragostea pe care i-o poartă fratelui aflat în exil. Cu toate acestea, este un personaj care poartă o imensă durere.

X