DISEP

DISEP

Dispozitiv inerțial pentru stocare energetică și protecție a microrețelelor electrice locale

Cod proiect: PN-III-P2-2.1-PTE-2021-0639

Contract de finantare nr.: 72PTE / 2022

Nume partener Rol în proiect Logo
ICPE Coordonator (CO)         
Institutul National De Cercetare-Dezvoltare Pentru Inginerie Electrica ICPE – CA Bucuresti (ICPE-CA) Partener (P1)
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) Partener (P2)
Sistemele de stocare a energiei de tip inerțial bazate pe principiul volantului, cunoscute în literatură ca „Flywheel Energy Storage System” (FESS) câștigă tot mai multă atenție din partea comunității științifice datorită faptului că pot fi o soluție viabilă la problema legată de natura intermitentă a energiei provenite din surse regenerabile de energie. În plus, nivelul de dezvoltare tehnologic atins de fabricarea aditivă precum și noile materiale compozite existente pe piaţă, care au un potențial remarcabil în ceea ce privește densitatea de energie care poate fi ȋnmagazinată și ulterior redată de către volantă, toate acestea redefinesc conceptul FESS, companii importante la nivel internaţional investind ȋn cercetarea şi dezvoltarea acestor sisteme.

Director de proiect: ing. Lucian Nicolae Demeter

Tel.: +40 21 589 33 00

Email: demeter.lucian@icpe.ro

Icpe | Splaiul Unirii 313, 030138 București, ROMÂNIA

Obiectivul proiectului este dezvoltarea unui prototip al unui dispozitiv inerțial pentru stocarea energiei și protecție electromagnetică a rețelei electrice locale și validarea în condiții relevante de funcționare a acestui dispozitiv cu capacități suplimentare de protecție, care va putea dezvolta o putere de P = 2kW, timpul de descărcare fiind de cel puțin td = 10 min.

DISEP este un proiect finanțat de către UEFISCDI prin programul P2 – Creșterea competitivității economiei românești prin CDI, subprogramul Transfer la operatorul economic.

Proiectul DISEP are ca scop dezvoltarea și pregătirea pentru producție a unui produs inovativ, destinat atât stocării energiei, cât și protecției micro-rețelelor electrice locale.

Produsul destinat introducerii ulterioare în fabricație la coordonatorul de proiect ICPE SA care are în obiectul său de activitate cercetarea și dezvoltarea tehnologică, se adresează companiilor din domeniul bancar, unităților medicale, sectorului stocării informațiilor ȋn centrele de date, alimentarea aparaturii și tehnicii de calcul în laboratoare speciale, unități de interes strategic, vizând protecția și stocarea rapidă a datelor.

Proiectul se desfășoară în perioada 21 iunie 2022 – 20 iunie 2024 (24 luni).
Website Proiect
X