Gama de prototipuri de compensatoare capacitive automate destinate imbunatatirii factorului de putere si echilibrarii sarcinilor in retelele electrice de joasa tensiune

Proiect nr. 41PTE / 2020

Scurtă prezentare a proiectului:

Proiectul cu titlul „Gamă de prototipuri de compensatoare capacitive automate destinate îmbunătățirii factorului de putere și echilibrării sarcinilor în rețelele electrice de joasă tensiune”, acronim SMART-Q, cod proiect PN-III-P2-2.1-PTE-2019-0694, contract nr. 41PTE/20202, a fost  realizat într-un consoțiu format din ICPE SA (IMM) și Universitatea Politehnica Timișoara – UPT. Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 32 de luni. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.804.000 lei, din care 615.000 lei a reprezentat cofinanțarea asigurată de ICPE SA.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de transferul proprietății intelectuale de către ICPE SA (în calitate de coordonator) dinspre UPT (în calitate de partener) obținută în proiectul derulat în cadrul PN-II-PT-PCCA-2013-4. (https://www.sites.google.com/site/caeredjt/ – contract de finanțare nr. 48/01.07.2014) în scopul asimilării de către ICPE SA a metodei de control al compensatoarelor capacitive automate de echilibrare pentru aplicații industriale. Proiectul a început cu un nivel de maturitate tehnologică TRL 4 şi s-a finalizat cu nivelul TRL 6. Produsul a fost dezvoltat în scopul îmbunătățirii factorului de putere în același timp cu echilibrarea sarcinilor trifazate în rețelele de distribuție de joasă tensiune.

În urma parcurgerii planului de realizare, cei doi parteneri au contribuit la realizarea unui produs inovativ, ce folosește soluții tehnologice avansate și pentru care s-a confirmat funcționarea eficientă și deci potențialul ridicat de a fi introdus pe piață. Pentru mai multe detalii se poate consulta site-ul proiectului: http://www.icpe.ro/ro/smartq/.

 

Fig. 1 Vederi de ansamblu cu compensatoarele capacitive automate realizate și testate

 

 

 

 

Fig. 2 Echipa SMART-Q

 

Proiect finanțat de:

© Icpe | Tehnologii pentru dezvoltare durabilă
Termeni și Condiții

X