Prezentare

În ultimii ani, în toate țările, transportul urban ridică probleme specifice și produce daune importante politice, sociale și de mediu: poluare, zgomot, stress. De aceea, sunt încurajate activități de cercetare și dezvoltare științifică și tehnologică, pentru a oferi un transport curat și eficient. Legile privind protecția mediului sunt îndreptate către limitarea efectului de seră, iar România, dorind să se integreze în UE, dorește și trebuie să urmeze aceeași direcție.

Cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemelor de poluare a mediului este vehiculul electric (EV), ca mijloc alternativ de transport. De aceea, în ultimii douăzeci de ani, vehiculul electric a fost redescoperit. Din păcate, deși avantajele și beneficiile oferite pentru protecția mediului sunt majore, vehiculele electrice nu au reușit încă să pătrundă pe piața de automobile și să convingă potențialii utilizatori, datorită densității de putere scăzute a surselor de energie montate pe vehicule, costului ridicat al ansamblului și inexistența infrastructurii de reîncărcare a sursei de energie. Pe termen lung, soluția pare a fi oferită de pilele de combustie, iar pe termen scurt mulți experți consideră vehiculele electrice hibride (HEV) ca fiind oportune.

Continuând cercetarea în domeniul servomotoarelor, în scopul de a demonstra viabilitatea acestora în domeniul vehiculelor electrice, departamentul a realizat câteva prototipuri de vehicule electrice:

 

Vehiculul electric ușor LEV-1

 

Automobil DACIA SOLENZA echipat cu sistem de tracțiune electrică pentru aplicația "ELECTRIC CAR SHARING" in București

     
 

Microbuz electric

 

Scuter electric

Acestea au fost prezentate în România în perioada 2002 - 2006 în cadrul diverselor manifestări tehnico-științifice organizate, cu care ocazie s-au efectuat prezentări, demonstrații și test-drive-uri.

Departamentul de cercetare în domeniul vehiculelor electrice din Icpe a proiectat și testat ca prototip o serie de sisteme de propulsie pentru vehicule electrice ușoare.

Icpe - Departamentul Servomotoare oferă acționări electrice de c.c. de înaltă performanță și este în căutare de parteneri din diverse domenii în scopul realizării de vehicule și ambarcațiuni cu propulsie electrică cu diverse utilizări.


3. aprilie | Workshop ESA
Între 29 și 31 martie 2017 reprezentanții Icpe, Ioana Ionică, Bogdan Vărăticeanu, Cristian ...
6-7. aprilie | OER
Cu ocazia conferinței anuale "Orașe Energie România - OER" organizată în perioada 6-7 aprilie 2017 ...
24. nov | SPS IPC Drives
Mulțumim că ne-ați vizitat la tărgul internațional SPS IPC Drives 2016 – Cel mai mare târg de automatizări...
Abonează-te la newsletter!